Bulgaria
Search
Close this search box.

Eвропейска седмица на устойчивата енергия 2023

Eвропейската седмица на устойчивата енергия е най-голямото ежегодно събитие, посветено на възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на енергията в Европа. То включва поредица от дейности, чиято цел е изграждане на сигурно енергийно бъдеще за континента.

За да предложат начини за справяне с енергийната криза в ЕС и за съответното посрещане на нуждите от енергийна трансформация в Европа, експерти на мрежата EEN събраха 70 профила на енергийно ефективни и енергоспестяващи решения на европейски малки и средни предприятия в каталог, който ще стане достъпен на 20 юни 2023 г., по случай началото на събитието.

Предложените в каталога решения са реализирани на пазара, като от тях директно могат да се възползват общински администрации и индустрии, които имат високо потребление на енергия, за да намалят своите енергийни разходи, както и да се възползват от възобновяемите енергийни източници и да намалят своя въглероден отпечатък.

В каталога със свои енергоефективни решения са включени и няколко български предприятия, клиенти на EEN-България, включително и финалисти в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“, в категорията „Зелена иновация“.

Около 15 малки и средни предприятия от този обширен каталог ще получат възможността да участват в състезателната сесия на събитието на 22 юни 2023 г. (pitching), за да представят директно своите решения пред институции и компании, и други заинтересовани организации, които могат да се възползват от тях в най-висока степен.

Програмата на събитието включва още:

  • конференция със 7 пленарни и 60 политически сесии, посветени на теми като умения, енергийна ефективност, достъпност и включване, декарбонизация и възобновяеми източници на енергия;
  • церемония по връчване на престижните награди EUSEW
  • енергийно изложение с повече от 35 щанда
  • четвъртото издание на събитието, посветено на младежта European Youth Energy Day

Участието е възможно както онлайн, така и на място. Необходима е предварителна регистрация на следния адрес.

В допълнение, между април и юли се провежда поредица от организирани на местно ниво събития, на място или онлайн, в или извън Европа, посветени на устойчивата енергия, които ще популяризират чистата енергия и енергийната ефективност.