Bulgaria
Search
Close this search box.

Възможности за промотиране на старт-ъп предприятия от ЕС в Япония

Открита е процедура за кандидатстване, свързана с три възможности за иновативни старт-ъпи и МСП от ЕС да представят своята дейност в Япония посредством виртуални събития:

Global Innovation Forum Osaka (GIF) – международното търговско изложение и брокерско събитие предлага добър начин на иновативните старт-ъпи да се състезават със своите пионерни технологии пред японски компании с желание за инвестиране. От 2019 г. насам събитието e представило 74 стартиращи предприятия от 15 страни и е посетено от над 1600 души от цял свят. Форумът от своя страна също предлага три възможности за одобрените за участие кандидати:

 • онлайн изложба – с начало 30 септември 2022 г.;
 • онлайн съревнование пред инвеститори (pitch) – на 27 октомври 2022 г.;
 • двустранни срещи с други предприятия – на 9-10 ноември 2022 г.

Участието е безплатно, ако кандидатът бъде номиниран от EU-Japan Centre, чиято цел е, съвместно с Enterprise Europe Network, да подкрепи няколко иновативни предприятия от ЕС при тяхното участие в релевантни събития в Япония.

Регистрацията за участие във форума беше затворена на 3 август 2022 г.

Акселераторска програма на Keihanna Science City (KGAP+) – създадена е през 2019 г., за да стимулира развитието на екосистемата Keihanna Science City, осигурявайки подкрепа за стартиращи предприятия за осигуряването на партньорства или пилотни тестове с цел разширяване на техния бизнес на японския пазар. До момента е подкрепила 96 старт-ъпа от 11 страни, като 80% от предприятията са открили своите партньори, а 65 професионалисти от Япония и други държави са предоставили на компаниите своята експертна подкрепа като ментори. Осъществила е и партньорства с ключови организации от световната иновационна екосистема (напр. Barcelona Activa, Israel Innovation Authority, Royal College of Arts, UK и др.), както и с посолства (напр. това на Финландия) и представителства в Япония (напр. това на Бавария). Програмата включва:

 • онлайн pitching сесия – през месец септември 2022 г.;
 • менторство и представяне на одобрените предприятия – октомври 2022 г. – януари 2023 г.

Участието е безплатно, ако кандидатът бъде номиниран от EU-Japan Centre.

Регистрацията за акселераторската програма беше затворена на 20 август 2022 г.

The Innovation Leaders Summit (ILS) – най-голямото събитие за отворени иновации в Азия, проведена за пръв път през 2014 г., с цел да обедини ресурсите на големи корпорации с идеите и технологиите на стартиращи предприятия, за да бъдат създадени иновативни бизнеси. Миналата година одобрените 700 обещаващи старт-ъпи и 103 водещи корпорации участваха в Power Matching, програмата за откриване на партньори в рамките на събитието, и проведоха близо 3000 двустранни срещи, довели след това до над 1000 реални сделки. Тази година събитието ще се състои на 29 ноември – 2 декември, с възможност за двустранни срещи на участниците – както онлайн, така и на място, в Токио.

Участието в събитието е на преференциална цена, ако кандидатът бъде номиниран от EU-Japan Centre.

Събитието Innovation Leaders Summit е с регистрация до 31 август 2022 г.

Европейските стартиращи предприятия и иновативни компании с интерес към Япония могат да кандидатстват за участие в едно или повече от тези събития.

Приоритетни области на събитията са:

 • химикали, нови материали
 • дигитално здраве и грижа, превантивна медицина
 • възобновяема и екологична енергия, декарбонизация, умна енергетика
 • виртуална реалност, добавена реалност, смесена реалност
 • полупроводници, електронни компоненти, батерии, фотоника
 • изкуствен интелект, големи данни, блокчейн
 • роботика, мобилност, преносими устройства, умни устройства
 • сензори, телекомуникации, 5G и 6G, интернет на нещата, услуги „машина-машина“
 • биотехнологии, месо на основата на растения, аграрни и хранителни технологии, аква фермерство
 • строителство, инженеринг, умни домове, умни градове
 • търговия и логистика
 • бизнес разузнаване, облачни компютърни системи, дигитален маркетинг и О2О
 • нови лекарства, медицинско оборудване, телемедицина, регенеративна медицина
 • финанси, застраховане, виртуална валута, киберсигурност

Кандидатите за участие в събитията ще бъдат селектирани на база на подадените заявки, като е възможно за целите на подбора да бъде проведено и конферентно видео интервю. Селекцията ще бъде на основата на предлаганите продукт/ технология от предприятието и тяхното съответствие на темите на конкретното събитие. Одобрените кандидати ще бъдат информирани за решението на организаторите през седмицата след срока за кандидатстване.

Ползи за участниците – всяко събитие има специфични характеристики:

 • GIF – осигурява връзка с компании от региона на Осака, вторият по големина бизнес хъб в Япония. Победителите в pitch сесиите ще бъдат поканени в Осака;
 • KGAP+ – акселераторска програма за стартиращи предприятия на Keihanna Science City с локация в Киото;
 • ILS – урежда срещи с японски корпорации в рамките на Конференцията за отворени иновации в Токио.

Организаторите не покриват разходите за участие в събитията и евентуалното пътуване на представителите на предприятията до Япония. Тези разходи трябва да бъдат покрити от самите участници.

При желание за участие на основата на номиниране от страна на EU-Japan Centre, можете да се обърнете за съдействие към нас на адрес fanny.koleva(at)online.bg.

Повече информация за трите събития и заявката за участие можете да откриете тук.