Bulgaria
Search
Close this search box.

„Направи си сам“ вертикална градска градина

Eксперти и студенти изработиха „Направи си сам“ комплекти за вертикални мини градски градини по инициативата за градско земеделие CityZen на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциацията за развитие на София и Зелена София.

Първите градски градинари, вече споделиха своя опит от новите демо градинки като отгледаха билки, подправки и зеленуци. Това са работещите в офиса на програма „Зелена София“ на Столична община, в София Лаб при Асоциацията за развитие на София, в Столична библиотека – филиал „Сердика“, в София Тех Парк в сграда Инкубатор, в Супермаркет КООП на Централния кооперативен съюз, и гражданите в жилищна кооперация в София.

Конструкциите за градските градини бяха измислени и изработени по време на две дизайн работилници през октомври в София Лаб с участието на студенти от УАСГ, експерти, доброволци, граждански инициативи по градско земеделие и екипа на CityZen.

В началото на ноември вертикалните градски градини бяха засадени с билки, подправки, семена и разсад на зеленчуци и плодове – репички, рукола, спанак, див лук, диви ягоди, арония.

Хората във всяка тест локация продължават да се грижат за своите мини градини и да споделят своето потребителското преживяване и ефектите върху средата за работа и качеството на живот.

Вижте техните впечатления във Видео дневника на CityZen вертикални градски градини!

Разгледайте и Наръчника на CityZen „Направи си сам вертикална градина за градско земеделие!

CityZen е инциатива за развитие на иновациите, добрите практики и възможностите за подкрепа на градското земеделие по програма Интерег Европа. Координира се от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ в партньорство с Асоциацията за развитие на София, Зелена София и чуждестранни партньори от Гърция, Португалия, Испания и Германия.

Допълнителна информация за инициативата: https://www.interregeurope.eu/cityzen/