Bulgaria
Search
Close this search box.

„Кардинал Байтс“ е сред европейските предприятия с интервю по случай Световния ден на интелектуалната собственост

Световният ден на интелектуалната собственост се отбелязва всяка година на 26 април по инициатива на Световната организация за интелектуална собственост от 2000 г. насам. Неговата цел е да допринесе за повишаването на обществената осведоменост за интелектуалната собственост и нейния принос за културното, научното и технологичното развитие на човечеството. Всяка година към събитието се присъединяват все повече организации и граждани.

През 2022 г. Световният ден на интелектуалната собственост е посветен на младите хора и техните иновации и интелектуална собственост, осигуряващи по-добро бъдеще за всички граждани. Една от инициативите, провеждани в рамките на събитието, е заснемането на кратки видео интервюта на млади предприемачи по инициатива на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, в които те да споделят как интелектуалната собственост е подпомогнала успешното им иновативно развитие. Дирекцията предприема инициативата и за да подкрепи младите хора, както е предвидено в Стратегията на ЕС за младежта. Тя се обърна за подкрепа към д-р Фани Колева от АРК Консултинг, посланик на Европейското информационно бюро за подкрепа в областта на интелектуалната собственост за България, за представянето на подходящи национални кандидати за включване в инициативата. Така мениджърът на „Кардинал Байтс“ – Жасмина Гевезиева-Берова попадна сред младите европейски предприемачи с успешен бизнес, свързан с иновации и интелектуална собственост, участващи в процеса на селекцията.

„Кардинал Байтс“ произвежда сурови протеинови бонбони без захар с растителен или млечен протеин като съчетава традиционни български и екзотични съставки, например какао, българска роза и източен махлеб. Бонбоните съдържат пълната гама от незаменими аминокиселини и фибри, които увеличават чувството за ситост и подобряват храносмилането, като имат 20% по-малко калории спрямо стандартния шоколадов бонбон. Предприятието участва със своите бонбони в Националния конкурс Иновативно предприятие на годината през 2021 г., като е финалист в категорията „Качество на живот“. “Кардинал Байтс” получи правото да използва марката Високи постижения в иновациите на фондация „Приложни изследвания и комуникации“, организатор на конкурса, на церемония с участието на Президента на Република България Румен Радев. Мениджърът на предприятието Жасмина Гевезиева-Берова е сред шестте млади европейски предприемачи, избрани от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ за заснемането на интервю за опита им във връзка с използването на интелектуалната собственост за целите на успешния бизнес.

Тук можете да видите интервюто на Жасмина Гевезиева-Берова:

А тук – да прочетете повече за инициативата на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия.