Bulgaria
Search
Close this search box.

6 вертикални мини градски градини по проект CityZen дебютират в София

Eксперти и студенти изработиха „Направи си сам“ комплекти за вертикални мини градски градини по инициативата за градско земеделие CityZen на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциацията за развитие на София. Първите градски градинари, които ще отглеждат билки, плодове и зеленчуци в новите демо градинки са работещите в офиса на програма „Зелена София“ на Столична община, в София Лаб при Асоциацията за развитие на София, в Столична библиотека – филиал „Сердика“, в София Тех Парк в сграда Инкубатор, в Супермаркет КООП на Централния кооперативен съюз, и гражданите в жилищна кооперация в София.

Конструкциите за градските градини бяха измислени и изработени по време на две дизайн работилници през октомври в София Лаб на Асоциация за развитие на София с участието на студенти, експерти, доброволци, в партньорство с програма „Зелена София“. Четири модела бяха изработени в реални по размер прототипи от студенти в УАСГ и техни преподаватели в Makerspace на университета и в домашна среда. Главно условие към студентите бе да използват достъпни материали, предлагани от строителните магазини и магазините за дома, които да са максимално екологични, икономични за бюджета и достъпни за гражданите.

В началото на ноември мини вертикалните градски градини  бяха засадени с билки, подправки, семена и разсад на зеленчуци и плодове – репички, рукола, спанак, див лук, диви ягоди, арония. Хората във всяка тест локация ще се грижат за мини градината си и ще оценяват своето потребителското преживяване, функционалността на конструкцията, отражението ѝ върху средата за работа и качеството на живот.

Идеята на пилотната дейност „Направи си сам“ вертикална мини градска градина е да се популяризира градското земеделие сред гражданите и работещите в офис и обществените пространства, за по-близка връзка с природата, антистрес култура на работното място, свежи хранителни съставки на една ръка разстояние и по-ефективно използване на ресурсите в градската среда. Чертежите и ръководствата за сглобяване и засаждане на създадените прототипи ще бъдат на разположение в интернет като ресурси за свободно ползване (open source) за всички желаещи да се занимават с градско земеделие. Резултатите от пилотната дейност ще демонстрират и големия потенциал за иновации в земеделието в градски условия.

„Направи си сам“ вертикална градска градина е част от CityZen – инициатива на Фондация “Приложни изследвания и комуникации”, която стартира през 2019 г. и се финансира от Програмата за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020, съфинансирана от ЕФРР на ЕС. CityZen се реализира от регионални власти, изследователски институти и организации за подпомагане на бизнеса от 5 европейски региона, желаещи да развиват градско земеделие. Създаването и тестването на „Направи си сам“ комплектите се организира от Асоциация за развитие на София, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Зелена София. В дизайн идеите за мини градини активно се включиха и представители на всички 6 демо локации, Фондация „Корен“ и Фондация „За Оборище“.

Ако сте домакинство, гражданска или неправителствена организация или имате бизнес в хранителния сектор, ще се радваме да споделите впечатленията си за ефектите от пандемията върху тенденциите за производство на собствена храна в градски условия. Можете да споделите опита и препоръките си като отговорите на 10 въпроси за градското земеделие и пандемията онлайн до 22 ноември.

Демо локации за „Направи си сам“ комплекти за мини вертикални градски градини (Зелена София, жилищна кооперация, КООП Супермаркет, София Тех Парк):

Снимки: Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация за развитие на София, Централен кооперативен съюз, София Тех Парк

Мини градска градина в Зелена СофияМини градска градина в Зелена СофияМини градска градина в Зелена СофияМини градска градина в жилищна сградаМини градска градина в жилищна сградаМини градска градина в КООП супермаркет на Централен кооперативен съюз Мини градска градина в КООП супермаркет на Централен кооперативен съюзМини градска градина в София Тех ПаркМини градска градина в София Тех Парк Мини градска градина "Камбанка" в София Лаб на Асоциацията за развитие на СофияМини градска градина за Столична библиотека-филиал "Сердика"

 

Дизайн уъркшопи за създаване на прототипи на „Направи си сам“ комплекти за мини вертикални градски градини

Снимки: Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация за развитие на София

Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021 Дизайн уъркшопи за създаване на "Направи си сам" комплекти за мини вертикални градски градини, октомври 2021

За контакт:

Константин Узунов, konstantin.uzunov(at)online.bg

Фондация „Приложни изследвания и комуникации“