Bulgaria
Search
Close this search box.

Source Institute, София Тех Парк и BESCO търсят планове и дизайни тип “направи си сам” за механични обдишватели 

Независима доброволческа инициатива с идеална цел, инициирана от Source Institute, София Тех Парк & BESCO – Българската стартъп асоциация, създаде платформа, на която събира планове и дизайни тип “направи си сам” за механични обдишватели.

„Очаква се недостиг на механични обдишватели заради пациенти с COVID-19. За да се спасят човешки животи на хора, които няма да имат достъп до такава апаратура, нашата цел е да направим възможно на локално ниво да се създадат такива, използвайки стандартни части, които могат да се намерят лесно. Целим да направим отворена библиотека от планове и дизайни тип “направи си сам”, които други могат да подобрят или да си сглобят сами“, се казва в съобщението на организаторите.

В България има 2000 механични обдишвателя, като се очаква да бъдат необходими 4000 при сбъдване на неблагоприятните сценарии. „Има проекти, които опитват да мобилизират групи хора да правят такива машини, но срещат затруднения поради няколко причини. Няколко човека се организирахме да създадем платформа, която да бъде отворена и достъпна за всеки, с което ще се опитаме да помогнем да решим този проблем, като се предоставят безплатни дизайни за обдишватели, които могат да се направят и сглобят на всяко място по света, където има здравно отделение и нужда. Този проект цели да свърже хора, които могат да направят малки прототипи бързо, а след това да споделят своите дизайни с останалите. Имаме нужда от инженери, лекари и хора, които могат да фасилитират целия процес“. Организаторите на инциативата ще се свържат и с производители на такива апарати, с молба да предоставят чертежи на техни стари модели, които вече не произвеждат, за да нямат  притеснения, че им се създава конкуренция.

Още