Bulgaria
Search
Close this search box.

Успешно първо издание на Академия „Иновации в агробизнеса“

На 13-17 март се проведе първото издание на Академия „Иновации в агробизнеса“ в Литературен клуб „Перото“ към Националния дворец на културата в гр. София.

Академията е съвместна инициатива на Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Enterprise Europe Network – България, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Клийнтех България, Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA), AI Bulgaria, Health and LifeScience Cluster, SpinOFF Bulgaria. Събитието беше в медийно партньорство с БНТ – „Иновативно“ , БНР – Радио София, сп. Икономика, 3-e news.bg, economy.bg, profit.bg, ESGnews.bg, Инженеринг ревю и Industryinfo.bg.

Форумът надгради и допълни обучението в Магистърска програма „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса“ към Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (http://agribusiness.pro/).

 

На 16 март заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков откри изложението на иновативни компании в рамките на форума. Той разговаря с представители на стартиращи и утвърдени компании от сферата на автоматизацията и роботиката, ИТ сферата, производството на нови храни, както и представители на водещи проекти в областта на агробизнеса, и бизнес консултирането. Ню Енерджи Корпорейшън, Предистик, Смарт Фарм Роботикс, Аеровижън, Мъни Мейкинг мамс, Киви България, Enterprise Europe Network – България, ADMA TranSME4ers, „Говори науката“ споделиха резултати и добри практики пред студенти, експерти и журналисти. По време на срещите Джиков предложи създаването на работна група от участниците в събитието, която да инициира конкретни стъпки за насърчаване на дигитализацията и иновациите в агробизнеса. На 16 март пред широка аудитория се представиха и проекти от второто издание на инкубатора на ПАРА, в който ученици, студенти и стартиращи компании ще работят през следващите месеци. Вечерта ПАРА организира популярния формат за нетуъркинг „Технологии в бара“ с участието на иновативните компании Предистик и Аеровижън.

На следващия ден участниците научиха повече за международната бизнес мрежа Enterprise Europe Network – България, как проектите „Говори науката“ и ADMA TranSME4ers, Клийнтех България, AgriDigiRise подпомагат предприемачите.

Вечерите на академията преминаха в джаз и дегустации на българско вино с Йордан Кирилчев, носител на наградата “Сомелиер на годината 2014“. На 16 и 17 март участниците опитаха и българско вино и чай от киви, произведено екологично от първата ферма за киви у нас в Петрич – Kiwi.bg.

В рамките на академията се проведе и специализирано радио предаване в областта на иновациите – съвместна инициатива на Фондация „Приложни изследвания и комуникации “ и Радио „София“. Шестима експерти и предприемачи представиха своята гледна точка и иновативни разработки и продукти. Публикациите по интервютата оглавиха класацията за най-четени материали на сайта на националното радио на 14 март.