Bulgaria
Search
Close this search box.

Възможности за финансиране с 246 млн.евро по „Цифрова Европа“

Министерството на транспорта и съобщенията представи възможностите за участие в отворени конкурси с бюджет от общо 246 млн. евро по програма „Цифрова Европа“. С бюджет от 15 млн. евро е конкурсът по проект CitiVerse (виртуални светове за граждани). Родните ИТ организации и компании имат възможност да участват в създаването на виртуални административни, икономически, социални и културни дейности. Сред тях са онлайн форуми или виртуални градове на граждани и други потребители, представени като цифрови аватари.

 С бюджет от 20 млн. евро, Геномът на Европа (GoE) е многонационален проект за разшифроване на колективния генетичен модел. Инициативата има потенциал да подобри профилактиката на заболяванията, да даде възможност за по-персонализирано лечение и да подкрепи новаторски изследвания.

Създаването на европейска инфраструктура за данни за интензивни отделения е един от проектите, в който наши компании и организации могат да работят. Български организации и компании могат да станат партньори в консорциуми за изграждане на платформа за сътрудничество в аеронавтиката и сигурността. Сред останалите теми на конкурсите са киберсигурността, подобряването на образованието в дисциплините, свързани с полупроводници, подкрепа на работата независимите хъбове в Европейската обсерватория за цифрови медии и други. Презентациите и условията по отделните конкурси са публикувани на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията.