Bulgaria
Search
Close this search box.

CityZen подкрепи успешно градското земеделие в европейски мащаб

На 11 май се състоя заключителното събитие от проекта CityZen Interreg в Литературен клуб „Перото“ в София. Кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова откри събитието, като разказа за инициативите  на общината в подкрепа на градското земеделие. Тя подчерта, че общината е създала и развила програмата „Зелена София“, с която предоставя посадъчен материал, паркова мебел, а гражданите участват с труда си. В рамките на проекта CityZen и като част от вече съществуващата програма на Столичната община – „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“ на територията на София само за този сезон ще бъдат засадени 300 дървета в 38 училища и детски градини.

Антоан Дюкуной от Секретариата на програма Интеррег Европа също разказа за значението на проекта за изпълнение на  приоритетите на Европейския съюз. Участниците в събитието споделиха своите предизвикателства, опит и в края на събитието размениха семена на растения, които да дадат начало на нови инициативи.

Агро ТВ отрази събитието. Вижте и интервюто по темата в ефира на Блумбърг тв.

CityZen e инициативата за градско земеделие на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация за развитие на София и Зелена София, в партньорство с Фонда за регионално развитие на Централна Македония от Гърция, кметството на община Бежа и Сдружението на общините в Байшу Алентежо (CIMBAL) от Португалия, Висшето техническо училище по аграрно инженерство към Университета във Валядолид и Фондацията за природно наследство на Кастилия и Леон от Испания, и от Института за изследвания на развитието на селските райони в университета Гьоте Франкфурт / Майн от Германия.