Bulgaria
Search
Close this search box.

ЛАМ’ОН ООД, клиент на EEN-България, е с признание за успешна практика от Европейското бюро за подкрепа в областта на интелектуалната собственост

Компанията разработва био базирано фолио за печатната индустрия с качеството на стандартните ламинати, което се разгражда до месец при наличието на подходящи условия, и разчита на интелектуалната собственост като основа на своя бизнес успех.

ЛАМ’ОН ООД, финалист в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2019“ със своето биоразградимо фолио за печатната индустрия и потребител на услугите на Enterprise Europe Network – България, който успя да се пребори за финансиране от акселератора на Европейския съвет по иновациите през 2021 г., попадна във фокуса на вниманието и на Европейското бюро за подкрепа в областта на интелектуалната собственост (European IP Helpdesk). 

Бюрото току-що публикува разказ за историята на компанията, за нейното пътешествие по пътя на успеха и предизвикателствата в областта на интелектуалната собственост, с които се е сблъскал нейния екип. Резултатът от това пътешествие е, че ЛАМ’ОН успява да изгради собствена производствена база през 2023 г. в София. Понастоящем предприятието е с 9 служители и планове за разрастване до 15 служители до края на годината, като има 2 продуктови линии – био базирани и биоразградими фолиа за хартия/картон и за опаковки. Продуктите на компанията вече присъстват на европейския пазар.

Що се отнася до стратегията на ЛАМ’ОН в областта на интелектуалната собственост, нейното реализиране започва с проучване за патентна чистота, успешни регистрации на едноименната търговска марка за ЕС и Великобритания с действие от 2018 г., на марката „PACK’ОN“ с аналогичен териториален обхват и действие от 2020 г., на национален полезен модел през 2021 г. и на марката „PACK’ОN Ocean“ за ЕС с действие от 2023 г. През 2021 г. е подадена и заявка за патентоване по реда на Договора за патентно коопериране, която влиза в експертиза за издаване на европейски патент през 2024 г., като са налице планове и за подаване на следващи заявки за патентоване. Предприятието разчита и на търговската тайна, за да защити чрез нея и други аспекти на своите технологични решения.

За повече информация за успешната история на ЛАМ’ОН, вижте самата публикация тук.