Bulgaria
Search
Close this search box.

Отбелязва се 20-та годишнина на регистрирания Дизайн на Общността

Регистрираният Дизайн на Общността (RCD) е форма на интелектуална собственост, която е свързана със закрилата на външния вид на продуктите за територията на ЕС.

На 1 януари 2003 г. японската фирма Casio Computer Company подава първата заявка за регистрация на Дизайн на Общността във връзка със своите известни калкулатори. Предприятието получава регистрацията на 1 април същата година и макар, че нейният срок изтича през 2013 г. и тя не е подновена, регистрацията е все още в паметта на хората като важна повратна точка в развитието на закрилата на дизайна в ЕС. От тогава фирмата е подала заявки за още 599 дизайна във ведомството – за електронни устройства като дигитални камери, електронни пиана, телефони, различни видове часовници и калкулатори.

Много други заявки за дизайни следват бързо първата регистрация на Casio – за химикалка, джинси, къси панталони, играчка „Порше“…, както и иконични дизайни като символа на Формула 1, „Веспа“ и електрическата кафеварка.

За да отбележи годишнината, на 1 април 2023 г. Ведомството за интелектуална собственост на ЕС въведе нова система за електронно заявяване на Дизайни на Общността (new RCD e-filing), която прави по-лесно от когато и да е регистрирането на дизайни за територията на ЕС – за дизайнери, предприемачи и компании. Системата има и виртуален асистент, който води заявителите по време на процеса.

От началото на работа на системата до настъпването на годишнината ведомството е получило 1,8 млн. заявки за дизайни като то регистрира близо 100 000 дизайна годишно. През 2021 г. ведомството получава близо 106 000 заявки, а през 2022 г. рекордът е подобрен с близо 115 000 бр. Разходите за регистрация са 350 евро, но Фонда за МСП дава възможност за реимбурсиране на до 75% от тях, което всъщност позволява закрила на дизайните за 88 евро.

За повече информация за годишнината на Дизайна на Общността, вижте тук.