Bulgaria
Search
Close this search box.

Световният ден на интелектуалната собственост – 26 април, тази година е посветен на жените

Чрез своите въображение, изобретателност и трудолюбие жените дават приноса си на света, но те често срещат сериозни предизвикателства при достъпа си до знания, ресурси и подкрепа, от които се нуждаят, за да се развиват. Затова тази година Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) посвещава отбелязването на събитието именно на жените, които поколения наред повлияват световното развитие чрез научни пробиви, поставяне на началото на нови съзидателни тенденции, създаване на предприятия и катализиране на процесите на трансформация на обществото.

СОИС отбелязва приноса на жените както в исторически план, отдавайки значимото на големи имена като Мария Кюри, Фрида Кало и Коко Шанел, така и на дами, работещи и днес за развитието на света, всяка в своята област.

Жените допринасят и със своята различна перспектива и таланти. Същевременно малко от тях използват системата на интелектуалната собственост. А от това губим всички. Светът би постигнал много повече, ако повече жени работят в областите на иновациите и креативността и защитават своята интелектуална собственост. Защото разнообразието е сила.

Жените представляват почти половината от световното население, а това е огромен потенциал от талант, който е недостатъчно използван. Затова Световният ден на интелектуалната собственост е възможност да се отпразнува приноса на всички талантливи жени по света. Ако работим заедно за равенство между половете и освобождаване на потенциала на жените в областта на креативността, това ще доведе до по-добро бъдеще за всички.

По случай празника, чрез своята галерия, посветена на него, СОИС дава възможност за номиниране и отбелязване на приноса на различни жени по света, които отварят нови хоризонти със своите впечатляващи идеи.

Друга инициатива, посветена на събитието, е състезанието на видеа, посветени на интелектуалната собственост, гласуването на публиката за определянето на победителите в което приключи. Тук можете да видите клиповете на победителите и финанлистите в състезанието, публикувани от СОИС във връзка със Световния ден на интелектуалната собственост.

Световният ден на интелектуалната собственост е уникална възможност за обединяване на силите на много хора по света, за да бъде отчетено това как интелектуалната собственост допринася за развитието на изкуствата и технологичните иновации, а на тази основа – и за прогреса на човечеството. През 2000 г. страните членки на СОИС определят 26 април, датата, на която влиза в сила Конвенцията за създаване на СОИС, за Световен ден на интелектуалната собственост, с цел да се повиши общата информираност и разбиране за интелектуалната собственост.

Повече за Световния ден на интелектуалната собственост и неговото отбелязване тази година, поздравителния адрес на генералния директор на СОИС Дарен Танг по случай празника и специалния клип на организацията, посветен на него, можете да видите тук.