Bulgaria
Search
Close this search box.

Седемнадесети Национален иновационен форум „Възстановяване и устойчивост чрез иновации“

Националният иновационен форум е ежегодно събитие, под егидата на Президента на Република България, което обединява усилията на всички заинтересовани страни за подобряване на иновационната среда в страната. Форумът е най-представителната национална иновационна платформа за сътрудничество между фирмите и научните среди, български и чуждестранни организации, насоченa към стимулиране на националната икономика и повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес чрез внедряване на нови технологии, производство на нови изделия и продукти и коопериране с европейски партньори.

Оратори на форума на неговото седемнадесето издание, проведено онлайн на 7 декември 2021 г. бяха:

  • д-р Огнян Шентов, Председател на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“
  • г-н Торстен Гайслер, Ръководител на Представителството на Фондация „Конрад Аденауер“ в България
  • Президентът на Република България г-н Румен Радев

На форума г-н Руслан Стефанов представи ексклузивно резултатите от ежегодния доклад Иновации.бг, който ежегодно изготвя оценка на иновационния потенциал на българската икономика и нейната позиция в европейски мащаб.

В последвалата дискусия относно възстановяването и устойчивостта чрез иновации участие взеха:

  • г-н Илия Йорданов, Управител на „Ондо Солюшънс“ ООД, Иновативно новостартирало предприятие на 2020 г.
  • г-жа Елена Николова, Мениджър на общността на CEO Angels инвестиционен клуб
  • г-н Иван Йосифов, Изпълнителен директор на „Найкомс“ ЕООД, Иновативно предприятие на 2019 г. в категорията „ Социална иновация“

Президентът Румен Радев връчи наградите на победителите в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината„ на специална церемония, проведена по време на дигиталното издание на форума. За първи път две компании – „Къпфи“ ООД и „Оренда Груп“ ООД получиха почетните статуетки в категорията „Пазарно лидерство“ на конкурса. София Тех Парк предостави специална награда за победителя в категорията „Иновативно новостартирало предприятие“. И тази година финалистите в конкурса получават и правото да използват марката на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ – „Високи постижения в иновациите“. Кандидатите се оценяват по специална методология от експертна група и външно жури.

Модератор на церемонията беше г-жа Лилия Големинова, Българско национално радио.

Видеостриймингът се осъществи със съдействието на MP Studio – победител в Конкурса “Иновативно предприятие на годината 2017” в категорията „Иновация в креативните индустрии“: