Bulgaria
Search
Close this search box.

Видео клип на български студенти е в топ 3 на конкурса, посветен на Световния ден на интелектуалната собственост

Надсловът на конкурса тази година е: „С помощта на интелектуалната собственост можем да мечтаем за по-добро бъдеще, да превърнем нашите идеи в реалност и да създадем свят, в който всеки се старае да постигне целите на ОOН за устойчиво развитие“.

Всяка година на 26 април се отбелязва Световният ден на интелектуалната собственост, за да се популяризира нейния принос в стимулирането на иновациите и креативността. Празникът тази година беше посветен на лицата от цял свят, които използват иновациите и креативността за постигане на целите на устойчивото развитие и изграждане на по-добро бъдеще за всички. 

На същата тема беше посветен и конкурсът за видео клипове, създадени от младежи, чиито резултати бяха обявени именно на 26 април 2024 г. В състезанието участваха над 100 кандидатури на близо 500 автори от 70 страни. Техните клипове с продължителност между 60 и 90 секунди са посветени на вдъхновяващите истории на изобретатели, творци, предприемачи или местни общности по света, чиито иновации, креативност и права на интелектуална собственост подобряват живота на хората и помагат за опазването на планетата, в съответствие с целите за устойчиво развитие.

Журито, определено от Световната организация за интелектуална собственост, организатор на конкурса, излъчи 20 финалисти, които бяха обект на публичен вот онлайн с участието на близо 18 000 души в периода 10-21 април 2024 г. По време на този вот, с цел определяне на наградата на публиката, бяха подадени близо 75 000 гласа (като един участник имаше право на до 5 гласа). Излъчени бяха трима победители – от Нигерия (първо място), Бразилия (второ място) и България (трето място). След получени повече от 24 000 гласа, беше отличен и видео клип от Индонезия (с награда на публиката).

Тук можете да видите видео клиповете на победителите и финалистите в конкурса.

А тук е видео клипът на нашите млади сънародници.

Тук съответно можете да видите резултата от друга инициатива на Световната организация за интелектуална собственост – нейната галерия, която отличава иноватори, творци, предприемачи и професионалисти, прилагащи правата на интелектуална собственост за ускоряване на иновативността и креативността, необходими от гледна точка на целите за устойчиво развитие.

Повече за Световния ден на интелектуалната собственост можете да откриете тук.